Interviu
Cristian Ureche, manager Yac Bestwood: „Meseria de forestier nu va dispărea niciodată”
Un forwarder Ponsse ELK, cu capacitate de incarcare de 13 tone, a ajuns recent in curtea unei firme de exploatare forestiera din Curtea de Arges. Cei de la Yac Bestwood au si prelucrare primara si capacitate de productie a paletilor si ambalajelor din lemn. Nelu Ureche, tatal managerului Cristian Ureche, e cel care i-a asezat pe „drumul lemnului” atat pe fiul sau, cat si pe nepotul Andrei. Am vrut sa stim mai multe despre firma si despre cum vede un manager situatia din sector, azi. Cristian Ureche ne-a raspuns la cateva intrebari.
Forestmania.ro: Tocmai ati facut o achizitie importanta, un utilaj Ponsse ELK. De ce ati facut aceasta alegere? Ce v-a convins?
Cristian Ureche: A fost cea mai buna varianta din punct de vedere economic. Productivitate marita, siguranta si securitate in munca sporite. Nu este un utilaj mare, dar este exact ceea ce firma avea nevoie. E compact, agil, capacitate de incarcare de 13 tone. Iar cabina este spatioasa.
Forestmania.ro: Pentru ca vorbim despre utilaje, sa spunem lucrurilor pe nume: nu stam prea bine! E vorba doar despre bani aici? Adica despre puterea de cumparare? Sau e si alt motiv?
Cristian Ureche: Banii se pot asigura intr-o oarecare masura, prin angajare de credit, cum este si cazul nostru. Mai greu, ce-i drept, se acorda de catre banci finantare pentru sectorul nostru, care este supus continuu la diverse atacuri din partea celor neavizati si mai ales a celor cu interese ascunse vis-a-vis de resursa noastra. Cel mai periculos motiv este lipsa de coerenta legislativa, suprareglementarea si lipsa totala de predictibilitate.
Forestmania.ro: Daca ar fi sa faceti un top 3 al celor mai mari probleme pe care le intampinati, ca firma de exploatare forestiera, care ar fi acelea?
Cristian Ureche: Infrastructura jalnica, lipsa de personal. In domeniul silvic romanesc exista un paradox, in sensul ca eroarea umana nu este permisa. Si in al treilea rand, cum am mai spus, suprareglementarea legislativa.
Forestmania.ro: Daca ne referim la accesul la resursa, cum ar trebui sa fie reglementata piata lemnului din Romania, din punctul dvs de vedere?
Cristian Ureche: Punctul meu de vedere este ferm: vanzarea masei lemnoase din depozite, cu gestiune si verificare si monitorizare riguroasa. Adica toata aceasta monitorizare sa se faca la prima punere in piata. Nu vad niciun sens sa urmaresti in toata tara circulatia lemnului, cu cheltuieli enorme, in loc sa ai control la sursa, mult mai eficient si economic.
Forestmania.ro: Sunt cateva masuri bune care s-au luat in ultimii ani. schema de stat prin PNS pentru utilaje forestiere e una dintre ele. Aveti de gand sa accesati programul?
Cristian Ureche: As avea de gand, dar acestea sunt viabile pe termen lung, pentru ca lucrurile se misca lent.
Forestmania.ro: Ati accesat fonduri europene pentru dezvoltarea firmei. A fost complicat?
Cristian Ureche: Complicate sunt multe in tara noastra. Nu a fost simplu sa accesam fonduri europene, dar am reusit. Daca nu s- ar intinde atat de mult in timp, ar fi extraordinar.
Forestmania.ro: Se vorbeste mult despre lipsa de perspectiva din sector. Totusi, tocmai ati cumparat un utilaj scump, deci sunteti optimist.
Cristian Ureche: Oamenii lemnului sunt optimisti, chiar daca mediul economic este ostil. Meseria noastra este una care vine din istorie si nu va disparea niciodata. Nevoia de lemn este in crestere si va tot fi. Nu o spun eu, o spun toti specialistii europeni. Vorbim despre produse care inmagazineaza carbon. Vorbim despre lemnul de foc, despre biomasa. Forestierii infrunta multe greutati, asa cum infrunta vitregiile naturii. Trebuie sa stii destule despre padure, sa intelegi necesitatile si conditiile ei. Abia atunci poti spune ca o iubesti. Deci, depinde din ce unghi privesti lucrurile. Sectorul nostru nu are predictibilitate, de aceea efortul nostru este si mai mare. Dar… perspectiva o simte si vede (chiar daca e in ceata) orice forestier adevarat. Pentru ca lemnul este viata noastra.
Sursa: forestmania.ro